donderdag 15 juli 2010

Dag 13: Deel 1 van de terugreis, de grens over

Vandaag stond er een rit van 723km op de planning + de grensovergang van Oekraïne naar Polen. We hadden verschillende verhalen over de grensovergang gehoord: het kan 10 uur duren of het kan 1 uur duren. Aangezien we de avond nog in Strzelin wilden doorbrengen zaten we weer om 7 uur aan het ontbijt. We hadden allemaal heerlijk geslapen in de brede en lange bedden. Ontbijt kon door de beugel. Rond 8 uur zaten we in de verminkte jeep om aan het eerste deel van de terugreis te gaan beginnen.

Het enige verhaaltje dat we kunnen vertellen over de reis tot de grensovergang is het tanken bij de Shell. Zoals gewoonlijk moesten we van te voren een schatting maken van het aantal liters diesel dat we wilden tanken. Vaak maakten we een te ruime schatting waardoor we altijd teveel betaald hadden. Soms werd dat dan in een 5 liter waterfles gepompt. Echter, dit keer zat de tank nog niet eens vol en de pompbediende stopte al met tanken terwijl we nog 5 liter tegoed hadden. De manager van het tankstation moest erbij komen om het probleem op te lossen.

De grensovergang was dus goed klote. Eerst stond je in de rij bij de Oekraïense grens. Het zonnetje scheen ondertussen vrolijk door en op alle zwarte auto’s kon je zo een aantal eitjes bakken. Het ging allemaal erg traag en dat was met name te wijten aan de Polen. De grenscontrole van Oekraïne stelde namelijk geen zak voor: ze controleerden paspoorten en het voertuigbewijs. De bagage werd niet eens gecontroleerd. Eenmaal in het niemandsland stonden we ook weer te wachten. Het leek wel of de Polen regelmatig pauze hielden, zo traag ging het proces. Uiteindelijk hadden we zo’n vijf uur verprutst aan deze grenscontroles. Lang leve de Europese Unie!

Eenmaal in Polen besloten we bij een grote supermarkt te pauzeren. Hier aten we een lekker broodje Döner kebab. Ook kochten we hier wat waterflessen want die hadden we nodig gehad bij de douane. Hierna reden we naar hotel Maria in Strzelin. We kwamen rond half 11 aan. Martijn, Wim en Siemen dronken nog een biertje in het bijbehorende cafeetje. Jeroen lag al te pitten toen we terugkwamen om 12 uur.

Nou goed, Martijn verliet vanochtend om 10 voor half 8 de hotelkamer, omdat hij nog wat moet werken. Rond 12 uur kwam hij even terug om Jeroen mee te nemen op jacht naar nieuwe banden voor de auto. Ook zou de auto een grondige reinigingsbeurt ondergaan. Vanmiddag rond 4 uur vertrekken we naar Nederland. Verwachte aankomsttijd: rond 1 uur in de nacht of zo.

Groeten vanuit Polen,

Wim, Siemen, Jeroen en Tinus natuurlijk

2 opmerkingen:

  1. Een hele goeie reis en ik hoop, dat Jeroen, een sleutel bij zich heeft!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weinig foto's deze keer. Slaat de vakantiemoeheid toe?
    Veilige reis en tot straks!

    BeantwoordenVerwijderen

We vinden het erg leuk om reacties te krijgen. Dus laat hier je reactie achter.