woensdag 7 juli 2010

Dag 6: Chernobyl; Het gevecht tegen de onzichtbare vijand!

imageIn een overwinningsroes werden we om 7 uur wakker gemaakt door de wekker. We moesten om half 9 bij het Maydan Nezalezhnosti plein zijn waar we verzamelden om naar Chernobyl te gaan. Martijn had het ontbijt geskipt omdat hij pas om 5 uur in bed lag en een flinke kater had. Na een rit van twee uur waarin een documentaire werd getoond over Chernobyl, kwamen we aan bij de 30 km radiation zone. Daar moesten we de bus uit, werden onze paspoorten gecontroleerd en mochten we weer instappen om het gebied in te gaan. We reden naar het dorpje Chernobyl waar we instructies kregen van de gids. Er werd ons nadrukkelijk verteld dat er amper straling was en dus amper gevaar. Alleen die geigenteller piepte toch vaak en hard.  image

Na het oppeppende verhaal en uitleg van de regels (lange kleding, niks uit h et gebied meenemen, niets eten en drinken, niets aanraken etc.) waren we klaar voor de World’s Weirdest Day Trip. Als eerste reden we lang de Red Forrest. De gids liet ons zien dat dit een typisch voorbeeld was van een ‘hotspot’, waarbij de straling ontzettend hoog was (1500 i.p.v. de 50 die dat ding bij de reactor zelf aangaf). Daarna reden we naar de beruchte reactor numero 4. We werden in het informatiecentrum voorgelicht werden over de geschiedenis van de reactor en de toekomstige beschermingsmaatregelen. Dat vrouwtje was verschrikkelijk slecht in Engels en na 10 minuten was onze concentratie al ver te zoeken. Ze ging nog een half uurtje door met brabbelen (gelukkig hingen er genoeg foto’s zodat we het verhaal wel mee kregen). image

In de reactor konden we zelf natuurlijk niet komen. We moesten vanaf 70 meter toekijken en konden hier onze foto’s maken. Daarna gingen we naar hele grote catfish kijken. Ze zijn zo verrekte groot omdat er geen natuurlijke vijanden meer aanwezig waren. Bovendien, de vissen leven vooral op de rivierbodem, maar omdat ze toch iets moeten eten komen ze naar boven.

Toen was het tijd voor Prypyat (Ghost City). Destijds werden in twee uur tijd de mensen (50000) veel te laat (twee dagen na de explosie) geëvacueerd. We mochten in een aantal gebouwen (school, zwembad, theater en hotel) ronddwalen met de gids. Erg indrukwekkend allemaal. We hebben vele foto’s gemaakt in deze verlaten stad.

Hierna hebben we een echte Sovjet lunch gehad in Chernobyl ( eten komt buiten het gebied natuurlijk). Voordat we het gebied moesten verlaten werden we gecheckt op straling. Gelukkig was iedereen clean. Hop naar Kiev, om daar nog ff een oranje shirtje te kopen voor Wim aangezien Nederland in de finale staat. Snel nog iets in de Mc Donalds gegeten voor een keertje, daarna dit fantastische verslag getypt en nu maar weer voetbal kijken.

Groeten vanuit Kiev,

Jeroen, Siemen, Wim en Martijn

Oja, voor de liefhebbers, hier was het vandaag 29 graden. Gelukkig hadden de busjes airco zodat het goed vol te houden was.


De route die we vandaag afgelegd hebben. Als je erop klikt kun je meer details zien

5 opmerkingen:

  1. Hoi allemaal
    Na eerst het filmpje van Floortje te hebben bekeken zie ik veel overeenkomsten met de trip van jullie. Erg leuk. Momenteel is Spanje en Duitsland aan het spelen en zo te zien heeft Duitsland het moeilijk. In Duitsland is er een grote inktvis die elke keer een voorspelling doet wie er wint en tot nu toe heeft die vis er nog niet naast gezeten. Voor Duitsland is het te hopen dat het nu niet uitkomt omdat octopussy Spanje laat winnen. Morgen is pappa John jarig. Als jullie ergens een terrasje pakken toost je maar op hem. Hier was het vandaag 28 gr. en het wordt nog warmer. Wederom veel plezier en pas goed op elkaar. Spanje scoort op dit moment en moet Duitsland aan de bak anders krijgt die vis met 8 armen toch nog gelijk.

    gr. Wilma(ma)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een excursie! Echt spectaculair, zoals Frouke zegt!!!
    Tante Tiny belde zojuist op. Waarom kan zij de foto's van Picasa niet zien? Ze staan scheef, zoals Sabine ook schreef de eerste dag?
    Gaarne reactie!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu, Spanje - Nederland. Niet verwacht.
    Indrukwekkende excursie. Wat een energie die vrijkomt als het mis gaat. Gesmolten beton?
    Vandaag een warme dag en de komende dagen wordt het nog warmer, 30 - 35 graden C.
    Bij de Lidl in de aanbieding: hardloop shirts, broeken, schoenen, sokken, horloges, etc.
    Veel plezier verder en blijf genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Boeiend verslag, mannen, vooral de foto's spreken boekdelen. Lijkt me heel luguber om daar rond te lopen, in Auschwitz ook trouwens. Het wordt wel een heel speciale vakantie zo. Gelukkig is er de afwisseling door het voetbal van Oranje. We vinden het heel leuk om jullie via jullie blog te volgen. Goeie reis nog, groeten, Angelique.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laatste nieuws over zondag:
    Octopus voorspelt: Oranje kampioen - Telegraaf.nl - www.telegraaf.nl 30 minutes ago Octopus Paul uit het Duitse aquarium Sea Life in Oberhausen heeft opnieuw gesproken. De octopus baarde opzien door de afgelopen weken alle uitslagen van Duitsland goed te voorspellen. Zijn verzorgers hebben hem ook gevraagd wie werelkampioen wordt, en volgens Paul maakt Nederland de beste kans.

    Dat over het voetbal!
    Erg indrukwekkende foto's en een zeer uitgebreid verslag over Tsjernobyl. Boeiend om te lezen.
    Veel plezier vandaag in Kiev!

    Groetjes, Margot.

    BeantwoordenVerwijderen

We vinden het erg leuk om reacties te krijgen. Dus laat hier je reactie achter.